NekTech.EU

Tudtad hogy háború van?

A modern háborúk teljesen más színtéren zajlanak mint mondjuk a világháborúk idején. Ezek inkább az országok gazdaságát valamint cyber biztonságát teszik célkeresztbe és nem az emberéleteket. Közvetetten viszont hatással vannak ill. lesznek az emberek mindennapjaira is, így kissé a mienkre is.

A mai cikk apropója, hogy az amerikai kormány régóta húzogatja a kínaiak bajszát, ami most odáig jutott, hogy lényegében ellehetetlenítik a Google Android rendszer használatát a Huawei készülékein és egyébként kizárják őket a mobilhálózatok építéséből az USA-ban. A Huawei és Honor telefonok már rég nem is kaphatóak náluk. Mindezt nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva tették meg. 

Ez nekünk annyit jelent, hogy azoknak akiknek ilyen készüléke van, nem kell holnaptól kukába dobni azt és valószínűleg nem is fognak semmi hátrányt szenvedni, de a jövőben megjelenő készülékeken búcsút kell mondani az eddig ismert Android rendszernek. Ezt Huawei és Honor felhasználói szemmel nézve nagyon nagy probléma, mivel a piacon kettő életképes OS van, az Android meg az iOS(Apple). Nem tudni mi lesz, ha ezekből ki vannak zárva gyártók. Állítólag már nagyon mennek a Huawei saját OS fejlesztések, de egy ilyen rendszert nem lehet pár hónap alatt csak úgy összedobni és a Google szolgáltatások (Play, Gmail, Photo, Youtube, stb.) nélkül nem nagyon látni milyen életképes alternatívát találnak ki. Szóval kíváncsian várom a megoldási kísérleteket. Az biztos, hogy a a Huawei piaci helyzetére ez nem lesz jó hatással.

A háborúra visszatérve, a kínaiakat teljesen ki akarják zárni a mobil hálózatok fejlesztéséből is, merthogy nemzetbiztonsági kockázat ez is. Európa jelenleg felemásan reagálja le az amerikai szigort, de nagy a nyomás, hogy minden szövetséges álljon be a sorba és már van is erre példa. Magyarországon eddig tiltásról nem tudunk, de ez az Android mizéria, ebben a formában biztosan ránk is hatással lesz.

Szerencsére az intézkedések nem szólnak minden kínai gyártóról, szóval pl. a Xiaomi, Oneplus, rajongóknak egyelőre nem kell aggódni! 

Várom, hogy mikor kezdik el Magyarországon a Nemzeti Sólyom OS fejlesztését 🙂

 

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp