NekTech.EU

Transferwise és Revolut – Te mit nyerhetsz velük?

Nemrég írtam nektek a Paypal-ról és a nagy érdeklődésből azt látom, hogy érdekel titeket az, hogy miként lehet kényelmesen és olcsón intézni a pénzügyeitek. Ezúttal két olyan szereplőt mutatok be akik sok mindenben hasonlóak de mégsem egyformák. Mindkettővel sok pénzt meg lehet spórolni, ha tudod mire és hogyan használd.  

 

Transferwise

 

Az Egyesült Királyságban, 2011-ben alapított pénzügyi vállalat aki azzal lett híres, hogy töredékáron utalhatsz vele pénzt külföldre és külföldről. Ez most is talán az egyik legjobb funkciója. A deviza átváltási árfolyamok a legjobbak. Nekem sok száz eurót spórolt akkor, amikor külföldön éltem és utaltam haza. 

Az egyszerűség kedvéért lássuk hogy is néz ki ha mondjuk 1000 eurót akarnék utalni Németországból Magyarországra, úgy hogy Forintban érkezzen meg.

Amint látjátok kemény kettő euró az utalási díj és az átváltásnál sem húznak le, mert kb. a mai MNB középárfolyamán történik (324,06 Ft.) Mindez mondjuk az OTP-nél legalább 3000 Ft lenne, ha online utalsz, de akár 9000-10000 is ha nem online és a deviza átváltási árfolyam is jóval rosszabb. Az utalás sebességéről és kényelméről nem is beszélek…

Azt mondjuk tudni kell, hogy a Transferwise-nak el kell utalnod ezt az 1000 eurót, hogy tovább utalhassa, de ezeket minden esetben helyi bankszámlák, azaz, Németországban a német bankszámlájukra, ami ha nem is mindig ingyenes, de filléres tétel.

A tapasztalatom szerint EU-n belüli Transferwise utalások néhány órán belül meg is érkeznek (kivéve a lenti példa ahol hétvége volt), de nagyon megnyugtató, hogy folyamatábrán mutatja, hogy épp hol jár a pénzem.

Hogy miként lehet ilyen olcsó?  Talán mert a Transferwise egy Peer-to-Peer rendszeren át (igen, a torrent is ilyen 🙂 ) összehozza azokat akik mondjuk pont ellenkező irányba szeretnének utalni (HU -> DE) és okosan elosztja ezeket. 

Egy másik hasznos funkció ill. eszköz az ingyenes bankkártya. Ingyen lehet kérni egy dombornyomott MasterCard típusú PayPass kártyát, amivel ugyanúgy fizethetsz mint bármely bankkártyával. Mondjuk itt nincs se kibocsátási díj, sem éves kártya díj, sőt még pénzt is vehetsz fel bárhol a világban, de csak havi 200 EUR összegig ingyenes, utána ez 2% a díj (ez utóbbit már nem ajánlom)    

További hasznos funkció, hogy azonnal és persze ingyen nyithatunk magunknak online deviza számlát, ahova a fenti árfolyamokon mozgathatjuk a pénzünket. Pl. Ha tudom, hogy hamarosan Horvátországba kell mennem, akkor átküldöm az EUR számláról a kívánt összeget a HRK számlára és máris a horvát bankkártyás fizetésnél onnan vonja le.

A Revoluttal szemben az jó, hogy nem csak egy remek mobil applikáció van, hanem PC-n is el lehet intézni mindent. A biztonság is elég megnyerő, merthogy pl. a telefonom ujjlenyomatos feloldásával tudok csak belépni a laptopon kezeld profilomba.

Amiben nekem még nagyon más mint egy bank, hogy nagyon átgondolt és transzparens minden. Amint veszek valamit azonnal látom, pontosan mit és hol vettem. Főleg külföldön jártam úgy a bankokkal, hogy ilyen-olyan pénzt levett a számlámról amikor költöttem, de napokig nem láttam a számlainformációkban. Nem beszélve arról, hogy tényleg úgy érzem, hogy az érdekemet szolgálják. Pl. amikor elfogyott a kuna a számlámon, akkor megnézte, hogy melyik számlámon van még pénz és abból váltott kunára, amiből épp a legjobb volt a váltási árfolyam. 

Ami nekem nem annyira tetszett, hogy nem rendelkezek saját magyar IBAN számmal. Német (EUR), angol (GBP), amerikai (USD), ausztrál (AUD) és újzélandi (NZD) van de magyar az még nincs. Szóval a fizut ide nem igazán utaltathatod, hacsak nem a fenti valutákban kapod. Amikor fel akarom tölteni akkor persze egy magyar bankszámlára utalok, vagy fizetek, de ez nem a sajátom, hanen egy Raiffensen banknál vezette Transferwise számla. 

Összegezve, a Transferwise-t azoknak ajánlom akik nagyobb összegeket utalnak külföldre vagy külföldről, sokat utaznak külföldre vagy akik csak szeretnének egy ingyenes MasterCardot amivel kétes webhelyeken is fizethetnek a főkártya veszélyeztetése nélkül. 

Ha érdekel a Transferwise és értékeled a leírást, akkor kérlek használd a lenti linket a számlanyitáshoz:

Revolut

 
A céget 2015-ben alapítotték az Egyesült Királyságban. Náluk is az utalások az egyik legfontosabb funkció, de ezek mellett van biztosítás, komolyabb online bankszámla és még kriptovaluta kezelés is. 
 

Az összehasonlítás kedvéért nézzük meg hogy mennyi itt is 1000 Euró átutalása.

Amint látható, 50 Forinttal rosszabb csak mint a Transferwise. Nem hiszem, hogy ez lesz a vízválasztó erő. Amiben viszont nagyon jó, hogy Revolut felhasználók között (a telefonkönyvedben felismeri őket) gyorsan utalhatsz. Pl. egy sörözéskor Revoluttal szétosztani a számlát nem fog fejfájást okozni maximum másnap a sok sör. Nagy pozitívum, hogy hétköznap havi 5000 fontig az utalások ingyenesek. Hétvégén, főleg nagyobb összegeknél érdemes odafigyelni. Ilyenkor jó megnézni a Transferwise-t is.

A Revolutban alapból van egy ingyenes csomag, egy prémium (2599 Ft havonta) és egy metal (4699 Ft havonta) csomag. Az ingyeneshez jár minden ami a Transferwiseban is van, azaz devizaszámlák, dombornyomott MasterCard típusu PayPass kártya és virtuális kártya is van. A prémiummal kaphatsz fémkártyát is, ami az elegancián túl semmivel sem jobb a plasztiknál. Ugyan csak prémium funkció az egyszer használatos virtuális kártya. Azt annyit jelent, hogy amikor fizettél vele egyszer (nyilván csak online), akkor utána rögtön törli magát. Ha a valaki vissza akar élni vele akkor nem fog.

A prémiumsághoz jár a kriptovaluta vásárlási lehetőség is, amikor 1,5%-os kezelési költség mellet kriptopénzeket (pl. Bitcoin) adhatsz-vehetsz. Figyelem! Ebben az esetben ez nem jelenti azt, hogy birtoklod a kriptopénzt és a kriptopénztáradba teheted, hanem annyit, hogy online Revolut számládon kezelheted. Kereskedni jó lehet vele, de csak Revoluton belül. A metal csomagban pedig visszatéritéseket adnak. Eu-ban 0,1% a vásárlásokból más országokban 1%.

A fizikai bankkártyáihoz van néhány hasznos biztonsági beállítási lehetőség is:

Ezek közül az első egy meglepően hasznos funkció. Amennyiben a fizetéskor nem ott tartózkodsz ahol az történik akkor blokkolja a kártyádat. Mondjuk, lehet meglepi ha kölcsönadod és megfeledkezel róla. 

A Revoluttal lehet utas- és mobiltelefon biztosításokat is kötni kedvezményesen. A biztosító egy angol cég.   

Sajnos másoktól, saját számládra nem lehet csak euró(EUR), angol fontban (GBP) és svájci frankb (CHF) IBAN-ra pént kapni. Amerikai dollár (USD) sajnos itt nincs. Nemrég viszont megnyílt a lehetőség, hogy a számlafeltöltéshez magyar forint alapú kártyát is megadhassunk. Ez nagyon nagy segítség, mert nem kell átváltani amikor feltöltéshez utalsz. Olcsó és kényelmes.

Kiválóan alkalmas a Revolut a költekezések rendszerezésére is, mivel automatikusan rendszerezi a költéseket és kategóriák szerint mutatja azokat. Aki szereti az ilyen riportokat, annak tetszeni fog. 

Összegezve, a Revolut alkalmas átvenni a fő bankszámla szerepet, amikor pedig nagyobb utalások kellenek külföldre(-ről) akkor pedig ott a Transferwise. Főleg ha valakinek szükséges lehet az egyszer használatos virtuális kártyára, akkor neki szinte kötelező. Egy érdekes célcsoport lehet a nagyobb gyerekek, akik most ismerkednek a bankkártyák világával és erre kaphatják mondjuk a zsebpénzüket. Jól követhető és jól konfigurálhatók a biztonsági funkciók. 

Ha érdekel a Revolut és értékeled a leírást, akkor kérlek használd a lenti linket a számlanyitáshoz:

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp