NekTech.EU

Smart Home rendszerek – 1. Otthonbiztonság

Egy rég betervezett cikksorozatot kezdek meg ezzel a bejegyzéssel, merthogy az egyik legtöbb  kényelmi, biztonsági és megtakarítási lehetőséget rejtő téma ez. Az okos otthon már-már értéknövelő jelzőként használja a piac, pedig sok esetben egyáltalán nem bonyolult vagy drága technológiáról van szó, csak nagy a hype. Hogy mi is ez? A saját meghatározásom szerint, minden olyan eszközt, amit hálózatba kötve, egymással és a felhasználóval való kommunikációra képes, az okos eszköznek minősül. Ezeket szeretjük a magunk hasznára fordítva munkára fogni, és ebből lesznek az okos rendszerek.

Pár évvel ezelőtt, a munkahelyemen találkoztam egy igencsak professzionális rendszerrel, ami képes volt felügyelni a világítást, árnyékolást, szellőztetést és az épületbiztonságot. Nagyon megtetszett és az épp épülőben levő otthonunkba is szívesen integráltam volna ilyeneket, de egyrészt már későn kaptam észbe, mert előre behelyezett kábeleket igényelt volna, másrészt horror volt ára volt. 

Eltelt 1-2 év és találkoztam a Xiaomi egyik okos otthon kezdőcsomagjával, a “Smart Home Kit 5 in 1”-al, ami nem is volt drága és elég ígéretes funkciókat kínált. Ilyenkor kezdtem el kutakodni, hogy akkor ez most mire is jó, mennyire megbízható és mennyire bővíthető. 

Nagy meglepetésemre, találtam egy csomó olyan Xiaomi okos eszközt, ami mind-mind kommunikál egymással és brutálisan jó áruk volt. Nem utolsó sorban minőségi daraboknak tűntek a modern minimalista dizájn mellett. Ezek többsége nulla kábelezést igényel, merthogy WiFi-n, Bluetooth-on meg valami saját frekvencián kommunikál és egy elemmel elműködnek akár több évig is. Ekkor döntöttem el, hogy ez ki kell próbáljam. 

Mielőtt te is belevágsz érdemes jól átgondolni, hogy mit is akarsz elérni a rendszerrel: Épületbiztonság? Kényelmi funkciók? Energiatakarékosság? Mindent amit lehet? Ha ezzel megvagy akkor szükséges lesz felmérni az eszközigényt. Nekem mondjuk a fenti kezdő kit nem volt elég ezért rendeltem további ajtó nyitás érzékelőket, mozgásérzékelőket, kamerákat, vízszivárgás riasztót és okos izzókat ill. lámpákat. Nem kell megijedni, így is bőven 100.000 forint alatt maradtam, pedig a korábban említett profi rendszerben, egy kamerát sem nagyon kaptam volna ennyiért.

Mielőtt belekezdenénk a tervezésbe talán nem árt érteni hogyan is működnek egy ilyen rendszer. Először is kell egy mobil a telepített rendszer applikációval (MiHome), Wifi hálózat amin kommunikálnak, egy un. HUB (központi egység) ami az alapkit része és ez kommunikál a szenzorokkal. A HUB nem WiFi-t használ a szenzorkommunikációhoz hanem egy energiatakarékos saját frekvenciát (ZigBee). A szenzorok amőgy nem képesek önmagukban az applikációval kommunikálni. Az applikáció pedig a rendszer alfája és omegája. Ezen a felületen tudjuk regisztrálni és kezelni eszközeinket, valamint ide érkeznek be az értesítések is.

A MiHome applikációt egy külön cikkben fogom bemutatni, de aki esetleg most már bele is vágna akkor annyi fontos tudni, hogy az országbeállításoknál válassza a Mainland China-t, mert sok eszköz csak ezzel működik megfelelően. A többi rész eléggé intuitív.   

Azt, hogy mikor mit csináljon a rendszer az érzékelt környezeti adatokkal, azt az automatikus műveletekkel tudjuk szabályozni. Ezekben be lehet állítani IF-THEN, azaz HA-AKKOR műveleteket. Pl. HA mozgást érzékel a nappaliban, AKKOR kapcsolja fel a lámpát. Ezeket majd jobban kifejtem a lentiekben.

Épületbiztonság és felügyelet

Ez az a funkció amit legtöbbet használok és talán ez az ami a legtöbb szenzort igényli. Amennyiben mindig tudni szeretnéd mi folyik az ingatlanodban, akkor érdemes továbbolvasd.

° egy új modellt linkeltem

Nem akarom túlbonyolítani a bemutatót, ezért vegyünk egy viszonylag alap rendszert, amiben csak négy eszköztípust használjuk fel (HUB, nyitásérzékelő, mozgásérzékelő és kamera). 

Lássuk melyik mit tud. 

A nyitásérzékelő külön érzékeli azt ha épp nyitja vagy épp zárja valaki és ha 1 percen túl nyitva maradt. Ez utóbbi jó szolgálatot tesz amikor elmész és szeretnéd tudni, hogy bezártál-e mindent (pl ablakok, garázs?). A javaslatom az, hogy minden behatolásra alkalmas nyílászáróra kell tenni egyet. Tudok olyanról is hogy a szekrényajtóra vagy a fiókra is tettek ilyet. Nagyon pici és nem igényel semmilyen kábelezést. Minden szenzor, minden eseményt logfájlban rögzít.

A mozgásérzékelő egy kifejezetten diszkrét a fajtájához képest és 7 méterig, valamint 170 fokban érzékeli a mozgást. Ezek tekintetében érdemes minden átjáróba vagy behatolási zónába felhelyezni. Sajnos nem vízálló, de nekem van belőle az fedett kültéren is. A tapasztalatom az, hogy a HUB-tól kb. 15-20 méterig van hálózata ha nem Szalacsi bunkerében laksz. A funkciói a következők: mozgás épp most, 2- 5- 10- 20- 30- perce nem volt mozgás. Pl. Ha mozgást érzékel este 11 és reggel 6 között a teraszon, akkor rögzítsen a kamera és értesítsen a mobilon. 

A kamerából óriási a választék. Mindenki el kell döntse milyen funkció fontos számára. Én a Dafang 1080p mellet döntöttem, mert ez egy 360 fokban mozgó dóm kamera ami fel van szerelve éjjellátó funkcióval, mikrofonnal és hangszóróval is. Már alig várom hogy a betörő(k)re a frászt hozzam 😈. Jó tudni, hogy ez működik HUB nélkül is. Rengeteg funkciója van: érzékeli a mozgást, felvétel micro SD-re, felvétel a Xiaomi ingyenes felhőjébe, követi a mozgást, zónafigyelés, timelaps, fotókészítés eseménykor, digitális zoom és még sok kalibrálási mód. Fontos megemlíteni, hogy a kamera elérést PIN ill. ujjlenyomat azonosításhoz is kötheted (megfigyelési parásoknak ajánlom!). 

HUB az egy konnektorba dugható kerek éjjelifény szerű eszköz ami elsőre nem tűnik túl okosnak, de az. Ebben összpontosul az összes szenzor jele és maga is tele van pakolva mindenféle jó dologgal: hangszóró a riasztáshoz és visszajelzésekhez (na meg valami kínai webrádióhoz, de ezt nem lehet átállítani, szóval jobb elfelejteni), RGB LED éjjeli fény ill. állapotjelző, mozgásérzékelő, fényérzékelő. Ez még csak a hardver, de akkor a szoftveres funkciók: kapucsengő funkció (pl. a kitben levő okos gombbal párosítva), ébresztő funkció, időzíthető színes fények a romantikázáshoz, sötétre és/vagy mozgásra bekapcsoló éjjeli fény, beriasztási funkció amiben állítható, hogy automatán és/vagy manuálisan riasszon be, melyik szenzor legyen éles és mennyi időt adjon elhagyni a területet.

+1 eszköz ami az alapcsomag részeként hasznos lehet az a már említett okos gomb. Ez megkülönbözteti a szimpla kattintást, dupla kattintást és a hosszú gombnyomást. Ha szeretnéd a lakást beriasztani amikor lefekszel, akkor vidd magaddal a gombot és az ágyból ki-be riaszthatok a lakást és nyugodtan alhatsz a besurranó tolvajoktól való félelem nélkül. 

Beállított automata műveletek

A végére hagytam még néhány automata beállítást amit a fentiekkel használni tudsz

HA teraszon 10-6 óra között mozgás van, AKKOR hub fénye felkapcsol 5 percre és riaszt

HA garázsajtó nyitva maradt, AKKOR értesít mobilon 

HA a kamera hangot érzékel, AKKOR hub fénye felkapcsol, felvétel indul és értesít mobilon

persze ezen túl a kreativitások szab csak határt.

Egy fontos javaslatom még van. Nem okos otthon és nem Xiaomi és nem kötelező, de a profi kivitelezés érdekében fontos lehet a HUB-ot, a kamerát és a Wifi routeredet szünetmentesre kötni, mert egy “véletlen” áramszünettel megáll a tudomány. Szerencsére a szenzorok legalább elemről működnek. Ha kitartottál eddig, akkor gratulálok és bízok benne, hogy hasznos dolgokat találtál. 

Az eszközök képeihez illesztetem webshop elérhetőséget is. 

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest

Ha bizonytalan lennél az online rendelésekkel kapcsolatosan, akkor a SEGÉDLET-ben összeszedtem neked a lényegi hasznos tudnivalókat. További kérdésekkel nyugodtan kereshetsz a Facebook oldalamon is.  

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp